Postoni Pune

Dallimi i Roleve Midis Web Designer dhe Web Developer

Dallimi i Roleve Midis Web Designer dhe Web Developer

 

Zakonisht, njerëzit nuk janë të qartë në lidhje me dallimin konceptual midis web design dhe web developer, ka dy dallime dhe lidhje midis tyre. Më e dukshme është se e para ka të bëjë me aspektin vizual ose estetik të faqes, të quajtur “projektuesi” ose dizajner; tjetri është dizajni i padukshëm i anës koduese, i quajtur “zhvilluesi” ose developer. Shkurtimisht, ndërfaqja e mrekullueshme e internetit u krijua fillimisht nga web designers dhe web developer është përgjegjës për të kthyer imazhin e bukur në një faqe që me të vërtetë funksionon për vizitorët.

 

Çfarë është një dizajner web?

Zakonisht, web designer janë përgjegjës për hartimin e faqosjes vizuale të faqeve. Dizajnerët e shkëlqyer janë të mirë në përdorimin e një shumëllojshmërie konceptesh, të tilla si bashkërendimi i ngjyrave, radhitja, marrëdhëniet hapësinore dhe përvoja e përdoruesit.Nëpërmjet përdorimit të softuerit të dizajnimit grafik dhe mjeteve të prototyping, web designers mund të krijojnë versionin fillestar të një faqe interneti. Pastaj dizajni i përfunduar do të kalojë tek zhvilluesit e uebit për kodim.

Mjetet e dizajnimit për web designer:

  • Adobe
  • Photoshop
  • Illustrator
  • Sketch

Prototyping tools:
UXPin
Mockplus

Përshkrimi i punës:

Përgjegjës për vendosjen e stilit të performancës së faqes web dhe për të siguruar një perceptim të përgjithshëm vizual të përdoruesve;

Përgjegjës për dizajnin e prototipeve;

Kryerja e dizajnit grafik të katalogut të produkteve;

Kryen aktivitete të ndryshme të dizajnit të reklamave;

Ndihmon zhvilluesit në hartimin e faqes dhe në punë të tjera.

Në përgjithësi, dizajneret janë përgjegjës për përdorimin e njohurive të tyre estetike me një shumëllojshmëri mjetesh për të hartuar një faqe të bukur. Nëse përdorni WordPress, duke përdorur një WordPress Page Builder  të mirë mund të përshpejtojë procesin e projektimit në mënyrë të konsiderueshme. Një dizajner i mirë mund të kuptojë të gjithë stilin e produktit të kompanisë, duke siguruar përshtypjen e parë për konsumatorët. Është fat për të gjetur dizajnues të shkëlqyeshëm për një kompani.

Çfarë është një web developer?

Zhvilluesit e uebit përgjithësisht konsiderohen si një grup njerëzish që përdorin trurin e majtë për të zhvilluar kodimin e produkteve. Nën rrethana normale, zhvilluesit e uebit marrin hartimin e faqes nga projektuesi i uebit dhe më pas përdorin teknologjinë e përparimit të zhvillimit për të koduar këto faqe. Ata nuk interesohen me të vërtetë nëse faqja duket e mirë apo jo, por ata interesohen shumë për kodin e pastër. Zhvilluesit e njohur janë gjithmonë duke i kushtuar më shumë vëmendje detajeve dhe duke u fokusuar në secilën prej tyre.Cilat aftësi dhe mjete duhet të zotërojnë:

Mjetet e menaxhimit të burimit të kodit: SVN, CVS, Git, etj;

IDE: WebStorm, Sublime, VS Code, etj. Të gjitha këto janë IDE të shkëlqyeshme, ju mund të zgjidhni dhe zotëroni ndonjë prej tyre;

Teknologjia e zhvillimit të front-end: HTML, JavaScript, CSS dhe kështu me radhë

Front-end framework: jQuery, React, Bootstrap dhe kështu me radhë

Në vitet e fundit, zhvillimi i front-end është një vend i kërkuar dhe shumë të rinj dëshirojnë të bëhen një zhvillues web. Rrjedhimisht, kërkesat e aftësive po bëhen gjithnjë e më të larta, dhe sigurisht, niveli i pagës së zhvilluesve të uebit gjithashtu është rritur në mënyrë korresponduese. Aktualisht, është një kohë e mirë për të hyrë në industrinë e zhvillimit të front-end.

Dallimet e web designer dhe web developer në gjetjen e punës:

Ajo çfarë ka rëndësi më së shumti për web designer është portofoli i tyre. Kur shkoni për një intervistë, drejtuesit e punës mund të dëshirojnë të shikojnë profilin tuaj Dribbble ose Behance.Ndërsa për zhvilluesit e uebit, profili yt Github mund të jetë referimi më i rëndësishëm për menaxherët e punësimit për t’ju mbajtur. Sepse ai dëshiron të shikojë kodin tënd. Tipikisht, me Github ju mund të tregoni nivelin tuaj të kodit.

Personaliteti i web designer dhe web developer:

Web designers janë më kreative dhe artistike, ndërsa web developer janë më analitike.

Por, Web Designer nuk mund të injorojë plotësisht kodimin

Në kushtet e kodimit, dizenjimi i uebit dhe zhvillimi i internetit mund të kërkojnë një nivel të njohurive programore.

Web dizajner e kualifikuar duhet të kuptojnë kodin më mirë se dizajner grafik dhe të kuptojnë dizajnin më mirë se programuesit. Si krijues i faqeve të bukura të internetit, është qëllimi i tyre përfundimtar për të bërë një faqe interneti që do të shokojë përdoruesit. Dizajni është ai që përcakton se si përdoruesi fundor do të shikojë procesin e lundrimit të website ose aplikacionit në web.

Përveç kësaj, për të përmirësuar me teknologjinë e shkrimit me kod të shkëlqyer, është gjithashtu e nevojshme që zhvilluesit e mirë të internetit të kultivojnë një aftësi të fortë estetike. Përmirëso vetveten me zhvillimin më të thellë të njohurive për të arritur prototipin e funksionit të projektuesit ose tabelën e efekteve vizuale. Thjesht, zhvilluesi fokusohet më shumë në atë se si klienti do të jetë në gjendje të bëjë gjërat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *